החוקרת אווה קולוריוטי שעוסקת בענייני המזרח התיכון דיווחה מפי "מקור ביטחוני" כי כוחות ישראליים מיוחדים חדרו למתקן טילים איראני שנבנה ליד מאסייף, אספו חומר מודיעיני ואולי גם מהנדסים ששהו במתחם ושבו עימם לישראל.
מה אנחנו יודעים בוודאות על התקיפה?
בסוריה דיווחו בסוף השבוע, על גל תקיפות אוויריות בהיקף הגדול ביותר שנצפה במדינה מזה שנים. התקיפות כללו שורה של יעדים במרחב דמשק, חומס, חמה וטרטוס. קודם לתקיפה צוטט גורם ביטחוני המציין את שיתוף הפעולה שמעניקים גורמים בסוריה למערך ההתעצמות של החיזבאללה לצורך מתקפותיו נגד ישראל. חלק ממטרות התקיפהף כך חשפנו בבוקר ה-09 לאוגוסט, כוונו ליעדי הסוכנות הסורית למחקר מדעי (SSRC) שאת פעילותה חשפנו לראשונה כבר בשנת 2007 במסגרת תחקיר על פרויקט הגרעין של אסד ובהמשך במסגרת תחקיר על פרויקטים אחרים שהיא מנהלת בתחומי הנשק הכימי והביולוגי.
המתקן שהותקף במאסייף ביום חמישי בלילה נמצא בתהליך בנייה כבר משנת 2018 אך בין השנים 22 ל-23 הותקף לפחות פעמיים ומאז כנראה עבר תהליך שיקום חלקי והתבסס בעיקר על תשתית תת קרקעית. המתקן שייך ל"מכון 4000" – ב"מחלקה 4" של המרכז הסורי למחקרים מדעיים (SSRC), העוסק בפרויקטים שונים לפיתוח ודיוק טילים ובהם גם בשדרוג טילי "פאתח 110" שמיוצרים באיראן עבור החיזבאללה. במהלך התקיפה דווח בסוריה על פציעתם של מהנדסים ראשיים ובהם של מנהל השירותים הטכניים בחמה, המהנדס חכם אל-סיבחי.
תיעודים מאזור התקיפה רמזו על שימוש שנעשה בטילי שיוט "דלילה" ואולי אף בחימוש משוטט מפלטפורמות ימיות או ניידות על גבי ספינות כדג' "הארופ" או "הארפי" .
בתחילת אוגוסט 2018 חוסל דר’ עזיז אסבר בפיצוץ מכוניתו ליד מתקני הסוכנות באזור מאסייף, בעת שעמד בראש “מחלקה 4” של המרכז הסורי למחקרים מדעיים (SSRC), מחלקה שמופקדת בסוריה על כל תכניות פיתוח הטילים הבליסטיים והרקטות.
“מחלקה “4 הופקדה על הפעילות של “מכון 4000”, שהיה אחראי על ייצור הטילים והרקטות ולאחר שתשתיותיו במרחב דמשק נפגעו, פעלה המחלקה בעזרת איראן להעתיק חלק מהפרויקטים למיקום חדש ובטוח יותר באזור מאסייף שבו גם יוכלו לשדרג טילים קיימים. על פי הפרסומים המודיעינים שהודלפו באותם ימים, שניים מאותם ענפי ייצור שהועתקו למאסייף הם ענף 702 עוסק בייצור דלק מוצק וענף 350 העוסק בייצור רקטות לטווח קצר ובינוני. לאחרונה זוהו שני במרחב מאסייף שני מתחמים שיועדו לתמוך בפרויקט 991 שבו מפותחים טילי סקאד משופרים ובפרויקטים 794, ו-111 הקשורים לפיתוח טילי קרקע-אוויר חדשים ופרויקטים לדיוק טילי הפאתח-110 הסוריים הנקראים “M-600”.